Next level communiceren
met het DISC-model

geplaatst op 25 november 2020

Rood, geel, groen of blauw. Het zijn de kleuren uit het DISC-model waarmee je inzicht krijgt in je eigen communicatievoorkeur, gedrag en kwaliteiten. Een waardevolle methode die jou helpt je bewust te maken van jouw persoonlijkheidsstijl(en). Waarom is dit zo belangrijk?
 
In elke organisatie is communicatie een belangrijk onderdeel. Ieder mens heeft een eigen communicatievoorkeur waardoor er gemakkelijk ruis kan ontstaan. Het is daarom van belang dat je bewust bent van je eigen gedrags- en communicatiestijlen waardoor je kunt werken aan persoonlijke ontwikkeling, maar ook aan teamontwikkeling. “Groei begint met inzicht”, aldus Els ter Haar, Recruitment Consultant bij NewRoadz en DISC gecertificeerd.  

HR Adviseur Els Schilt

Hoe werkt het DISC-model?
Het DISC-model bestaat uit een vragenlijst die jou laat zien hoe taakgericht of mensgericht jouw gedrag in verschillende situaties is. Je gedrag wordt afgezet tegen je productiviteit en reactiviteit. De DISC-analyse brengt vervolgens jouw persoonlijkheidsstijl in kaart.

DISC methode

De DISC-methode categoriseert de volgende 4 stijlen:

Rood: besluitvaardig, doelgericht, daadkrachtig, resultaatgericht, direct, onafhankelijk, neemt leiding
Geel: enthousiast, optimistisch, prater, impulsief, invloedrijk, inspirerend
Groen: betrokken, vriendelijk, attent, teamplayer, harmonie, sociaal
Blauw: observator, afwachtend, precies, gericht op kwaliteit, betrouwbaar

DISC-analyse
Na het invullen van de vragenlijst geeft de DISC-analyse inzicht in je voorkeurgedrag. De analyse beschrijft de unieke verhouding tussen de verschillende stijlen op basis van jouw ingevulde gegevens. Hierdoor verdiep jij het inzicht van jouw communicatie en gedrag. En nog belangrijker; hoe jouw manier van communiceren en gedrag overkomt op de ander. Door bewust te zijn van je eigen communicatie en gedrag heb jij het stuur in handen om de richting te bepalen!

Het DISC-model next level
Binnen een management- of directiefunctie communiceer je veel, vaak en met verschillende niveaus in een organisatie. Door inzicht te krijgen in zowel je eigen communicatie en gedrag als van je gesprekspartner, heb je niet alleen het stuur in handen maar bepaal je ook de snelheid. Het begrijpen van andermans communicatie en gedrag, dit te classificeren én daar je eigen communicatie op aan te passen is het DISC-model toepassen op een next level. Hoe herken je de stijl van de ander? Enerzijds door kennis te hebben van het DISC-model en je eigen voorkeursstijl. Anderzijds door te vragen, te begrijpen en de communicatie van de ander te classificeren. Zorg voor waardering en voeg met jouw voorkeursstijl waarde toe aan het gesprek. Wanneer jij een hoog percentage blauw hebt kun je problemen objectief en zonder emoties analyseren, en zul je in de meeste gevallen kiezen voor een veilige, neutrale oplossing. Jouw enthousiaste collega met een hoog percentage geel zit vol creatieve ideeën, maar heeft moeite om structuur aan te brengen. Samen zijn jullie een perfect team!

Jouw DISC analyse of teamtraining
Wil je ook met DISC aan de slag om jouw persoonlijkheid te laten groeien? Of om de samenwerking in jouw team te optimaliseren? Neem dan contact met ons op.

DISC gecertificeerd

Alle Recruitment Consultants bij NewRoadz zijn DISC gecertificeerd en werken al jarenlang met deze succesvolle communicatiemethode. Wij ondersteunen jou en/of je team met communiceren naar een next level. Daarnaast verzorgen wij bedrijfsanalyses, geven waardevol inzicht en passend organisatieadvies.