Identiteit

geplaatst op 13 februari 2020

Waarom wij met onze kandidaten praten over identiteit


Iden•ti•teit (de; v) Dat wat iemand uniek of eigen maakt.

Je identiteit is het samenspel van karaktereigenschappen, ervaringen en kwaliteiten die jou onderscheiden van anderen. Zonder het bij name te noemen laat je tijdens een sollicitatiegesprek (of een ander gesprek) al van alles los over je identiteit. Maar wij vinden het belangrijk om onze kandidaten ook expliciet naar hun identiteit te vragen. Wat maakt jou uniek? Waarom ben je anders dan anderen? Wat is jouw persoonlijke verhaal?

Van de oppervlakte naar de diepte: zo voeren wij een intakegesprek
Natuurlijk, het is makkelijk om te beginnen met de successen op je CV. Om te vragen naar je werkervaring en je kijk op je vakgebied. Maar als het goed is zijn we daar al wel bekend mee. Dat hebben we immers al kunnen lezen. Het is dan ook vooral een mooie manier om er in te komen. In het begin wil je een beetje aan de oppervlakte blijven, zodat iedereen zich op z’n gemak kan voelen. Op een gegeven moment is het van belang om de diepte in te gaan. Om te horen wat je hebt meegemaakt. Uit wat voor nest je komt. Welke tegenslagen je hebt gekend en hoe je daarmee bent omgegaan. Waar word je blij van, en waarvan juist niet? Oftewel: we willen niet alleen maar weten wat je kunt, we willen weten wie je bent. En hoe je dat bent geworden. Want uiteindelijk is jouw persoonlijkheid bepalend voor de manier waarop je omgaat met uitdagingen in een nieuwe functie in een nieuwe organisatie. En uiteindelijk kunnen wij vooral aan de hand van jouw identiteit beoordelen of je in een bepaalde bedrijfscultuur past en of je daar gelukkig van wordt.

Waarom wij met onze kandidaten praten over identiteit.
Wat maakt jou uniek of eigen?

Precies daarom zijn wij in de gesprekken met onze kandidaten eigenlijk meer gericht op iemands persoonlijke verhaal dan op competenties of kennis. Niet dat die niet belangrijk zijn, maar zoals gezegd: als het goed is hebben we dat al in jouw CV kunnen lezen.

Maar waarom eigenlijk? Waarom vinden wij jouw identiteit zo belangrijk?

Het draait allemaal om de ‘klik’
Wanneer je ergens niet wordt aangenomen, krijg je vaak te horen dat er geen ‘klik’ was. Soms klinkt het een beetje als een gebrek aan argumenten, maar om eerlijk te zijn: vaak klopt het wel. De klik is essentieel. Gelukkig zijn wij er: om van tevoren in te schatten hoe groot de kans is op een klik tussen sollicitant en bedrijf. Om als het ware de klik te voorspellen.

Bij de klik komen persoonlijkheid en competenties samen. Hoe ben jij als persoon in staat om je plek in te nemen en je grenzen aan te geven? In wat voor bedrijfscultuur kom jij het beste tot je recht? Valt de hele puzzel mooi in elkaar, dan hebben we een match. Gebeurt dat niet en blijft de klik uit, dan gaan wij kijken waar dat aan ligt. En moeten we vervolgens uit kunnen leggen wat daarvan de reden is. Hoe het kan dat iemand wel een klik heeft met het ene bedrijf maar met het andere niet. En waarom iemand jarenlang succesvol was in de ene rol, maar totaal niet uit de verf komt in een andere. Als je goed om je heen kijkt, zie je dat dit best vaak voorkomt.

Daarbij is het wel belangrijk om te beseffen: it takes two to tango. Oftewel: aan ons eveneens de nobele taak onze opdrachtgevers kritisch te bevragen. En op zulke momenten ook te kijken naar hun rol in het ontstaan van de klik.

Leer jezelf kennen
Oefening baart kunst: inmiddels kunnen wij die klik steeds beter voorspellen. Niet in de laatste plaats doordat wij zo’n groot belang hechten aan iemands identiteit en hoe die gevormd is. Om verder te komen, is het ook voor jezelf van belang om een goed inzicht te hebben in je eigen identiteit en te weten wie je bent. Want als je weet wie je bent, kun je goed bepalen wat je wilt en in wat voor organisatie en functie je écht tot je recht komt. Hoe beter jij jezelf kent, hoe hoger de klikgarantie.

Vind je dit moeilijk of kun je jouw persoonlijke verhaal misschien nog niet helemaal onder woorden brengen? Wil je kortom wat meer zicht op je eigen identiteit? En wil je bovendien in de wereld van de automotive, transport en logistiek werken? Upload je CV en zie dat je met ons aan tafel komt. We kijken graag samen met jou naar jouw verhaal.